Ondernemer en schaatser Michiel Wienese kiest zijn eigen pad

Vier dagen per week werkt Michiel Wienese als zzp’er in de bouw. Hij verifieert en valideert deelcontracten van energieprojecten, dat gaat over hoge contracteisen en enorme bedragen. “Via Movares werkte ik drie jaar voor de Gemeente Rotterdam aan de Hoekse Lijn, de metrolijn die sinds oktober dagelijks 26.000 reizigers vervoert tussen Rotterdam en Hoek van Holland en nu via bureau Essentium bij ENGIE voor een stadsverwarming-hub van Vattenfall", vertelt Michiel. Maar dat is lang niet alles waar hij zijn energie in stopt. Met zijn andere bedrijf Skate for You organiseert Michiel schaatsclinics waar relaties van Brainnet ook aan mee kunnen doen!
Sinds 2006 koppelt Michiels sportmarketingbedrijf Skate for You schaatstalent aan sponsoren. “Voor adviesbureau APPM heb ik een schaatsteam opgezet”, vertelt hij. “Met een jaarlijks budget van € 250.000 coachten we schaatsers naar de top en konden bijvoorbeeld Ronald en Michel Mulder doorbreken. Daarnaast heb ik team 1nP opgericht voor een dienstverlener in de geestelijke gezondheidszorg. In dat team werden schaatsers als Irene Schouten, die waarschijnlijk naar de Olympische Spelen gaat en Hein Otterspeer opgenomen. Van 2010 tot 2013 haalden ze met hun blauwwitte pakken alle tv-uitzendingen.” Michiel is nog altijd trots op team 1nP, dat met een minimaal budget toch de Olympische Spelen wist te bereiken en een zilveren medaille won. “Als de kans zich weer voordoet, richten we wat mij betreft zo weer een internationaal scorend team op. Wellicht wel voor een internationale maatschappij zoals Vattenfall. Skate For You wil er ook voor het mondiale schaatsen zijn dus wellicht een Nederlands-Zweeds team.”
Schaatsclinics
Met Skate for You geeft Michiel ook schaatsclinics en slaat de brug tussen schaatsprofessional en professional in het bedrijfsleven. Wekelijks houdt hij een belrondje om vooral techgiganten te benaderen voor zijn clinics. “Tijdens een clinic ervaar je hoe ontspannend schaatsen kan zijn na een hectische werkweek. Even geen geluid om je heen en je terugtrekken in je eigen bubbel. Schaatstalenten komen er hun eigen verhaal vertellen. Vorig jaar was dat een schaatser die een ernstige blessure opliep maar toch de schaatstop probeert te behalen, maar het kan ook iemand zijn die vertelt over zijn doorbraak en eerste worldcupervaring. De deelnemers doen allerlei oefeningen in hun eigen categorie: expert, gevorderd of beginner. Na afloop wordt op de ijsbaan een groepsfoto gemaakt en eten we met elkaar.”
Schaatsclinic voor relaties van Brainnet
Ondernemerschap
“Voor mij betekent ondernemerschap dat ik zelf mijn uren invul en mijn eigen pad kan kiezen. Iedere dag biedt afwisseling. Dat niet alles samen kan op het allerhoogste niveau, confronteert Michiel met een koerswijziging: nu mijn bedrijf in een groeifase zit, zou ik wat meer moeten delegeren, ik heb namelijk zelf dit jaar ook sportieve ambities dus ben spaarzaam met tijd. Langebaanschaatser Mark Ooijevaar helpt mij met de clinics en zou die prima zelfstandig kunnen organiseren zodat ik me meer kan richten op klantenwerving. Michiel probeert alleen projecten aan te pakken waarvan hij veel energie krijgt. Dat het meestal met schaatsen te maken heeft, is niet toevallig: vorig jaar werd hij bij het WK Masters in Baselga wereldkampioen Allround in leeftijdsklasse 35-40 jaar.
Werken vs. sporten
“Dit seizoen ga ik me richten op het WK Sprint in Calgary, februari 2020. Dat zijn 2 x 2 afstanden, de 500 en 1000 meter worden dubbel gereden. Het wordt de afsluiter van mijn schaatscarrière, het kost me zoveel tijd om de sport te combineren met mijn werk als zzp’er. Ik train nu vijf dagen per week; afgelopen zomer heb ik zelfs tijdelijk geen werk aangenomen om fulltime te kunnen trainen. Ik heb geschaatst op zomerijs in Thialf, geskeelerd, veel krachttraining gedaan en gefietst. Door afwisselend 100 en 200 km per dag te fietsen gedurende enkele weken heb ik een flinke conditiesprong gemaakt. Voor Calgary heb ik twee sponsoren kunnen werven: projectbeheerser Essentium en Watt Cycling dat allerlei sporttesten met mij doet.” Twee jaar geleden zijn dezelfde testen gedaan; Michiel heeft nu op zijn 40ste een verbetering van 15% in zuurstofopname en 7% meer vermogen. Dus eigenlijk is hij de laatste twee jaar jonger geworden.
Olympisch kampioen
Dat Michiel zo fanatiek sport, heeft alles te maken met zijn vader Jan die in 1968 olympisch kampioen roeien werd met zijn eenmansboot. Zijn tweede sport was schaatsen, wat de eerste sport werd van enig kind Michiel. “Mijn vader is 78 en sport nog steeds. Vorig jaar, 50 jaar na zijn gouden medaille, was er een grote happening bij de roeivereniging in Amsterdam. Op het podium zette hij niet zichzelf centraal, maar vertelde hij hoe trots hij is op mijn succes. Dat was wel heel leuk.” Of Michiel naar Calgary gaat, hangt af van het aantal startplaatsen dat Nederland krijgt en natuurlijk van de concurrentie. Alleen amateurs mogen meedoen, maar voormalig betaald professionals kunnen ook deelnemen. “Ik hoop niet dat Mark Tuitert opeens denkt, laat ik nog eens voor Nederland uitkomen.”