Autisme succesvol in de IT

Het aantal ICT-vacatures in Nederland groeit nog altijd explosief en werkgevers hebben de grootste moeite om hun ICT-vacatures in te vullen. Alhoewel deze krapte op de ICT-arbeidsmarkt zorgt voor zorgen bij de werkgevers, heeft het ook een positieve kant; steeds meer werkgevers kijken verder en staan open voor ICT-specialisten met een autismeprofiel. Zo ontdekken ze de meerwaarde van een neurodivers team.
Verborgen talenten
“Ruim 20.000 mensen met hoogfunctionerend autisme zitten zonder perspectief werkloos thuis. Het merendeel van hen is uitgevallen in het reguliere onderwijs. Niet omdat zij onvoldoende capaciteiten hebben, maar domweg omdat het onderwijssysteem niet bij hen past. Het is toch niet te geloven dat zo’n groot arbeidspotentieel thuis zit te verpieteren?” aldus Peter van Hofweegen, die samen met Frans de Bie social enterprise ITvitae gestart is in 2013. Een rapport van de Nederlandse Vereniging van Autisme over thuiszitters met autisme gaf de doorslag en motiveerde de beide ondernemers om iets te betekenen voor deze ‘verborgen talenten’.
Opleiden en zelfvertrouwen
ITvitae biedt kandidaten met autisme een nieuwe toekomst door hen op te leiden en duurzaam te bemiddelen als ICT-specialist. Zo worden de kandidaten opgeleid in de Cyber Security, Data Engineering, Data Science, Software Development en Beveiligingstechniek. Echter zijn de opleidingen wel aangepast op de doelgroep. “Onze klassen zijn klein met 10 – 14 studenten en we focussen op de gekozen ICT-specialisatie waarmee we lekker de diepte in gaan. Dit in tegenstelling tot andere opleidingen waarbij de studenten worden belast met irrelevante bijvakken. Daarnaast worden onze kandidaten gecoacht vanaf de opleiding tot en met de detacheringsperiode. Ofwel, we begeleiden hen totdat zij helemaal op hun plek zijn. Het belangrijkste is eigenlijk dat wij onze kandidaten weer zelfvertrouwen geven. Je moet weten dat veel van hen eerder tot drie maal toe in het reguliere onderwijs met een opleiding zijn gestart en telkens weer uitvielen. Dat doet wat met je zelfvertrouwen,” vertelt Van Hofweegen.
Eenzijdig beeld
Tijdens de opstart van ITvitae was het voor Peter van Hofweegen een uitdaging om geschikte werkplekken voor de afgestudeerde kandidaten te vinden. “We merkten bij veel potentiële opdrachtgevers terughoudendheid zodra we vertelden dat het om een ICT-specialist met autisme ging. Helaas hebben velen nog een eenzijdig beeld en nog altijd wordt de film Rainman genoemd, een film uit 1988! Autisme kent echter veel gradaties van laag- tot hoogfunctionerend autisme. Het gekke is dat als Tesla-man Elon Musk bekendmaakt dat hij een autismeprofiel heeft, de wereld dit wel begrijpt. Juist door zijn ‘anders denken’ is hij tot grote hoogte gekomen.” Aan de andere kant kunnen werkgevers nog steeds terugdeinzen bij het horen van autisme en denken dat dit veel tijd en ondersteuning kost. Het goede nieuws is, dat dit laatste niet de realiteit is. Kandidaten met een autismeprofiel kunnen heel goed zijn in hun vak. Inhoudelijk hebben zij dan ook weinig ondersteuning nodig. Wel is er vaak behoefte aan een heldere opdracht. Een vage opdracht met een open uitkomst werkt over het algemeen slecht. “Ze gaan heel sterk voor de inhoud en de uitkomst.” Toch is het een valkuil dat we bij mensen met autisme denken aan moeilijkere omgang en moeilijkheden op de werkvloer. “Iemand met autisme is niet moeilijk. Je kan iemand heel direct aanspreken, wat het managen van zo’n werknemer juist veel makkelijker maakt. Wij ondersteunen onze kandidaten en hun leidinggevende hierbij met jobcoaching.”
Voet tussen de deur
Inmiddels hoeft Van Hofweegen niet meer zijn voet tussen de deur te zetten en wordt ITvitae gevonden door potentiële opdrachtgevers. In plaats van het zien van de moeilijkheden krijgt hij nu de vraag ‘wat kunnen wij doen om deze kandidaat plezierig te laten werken’. “Het is heel mooi om te zien dat werkgevers open staan voor deze talenten, de meerwaarde van een autismeprofiel ontdekken én hun IT-afdeling nog succesvoller kunnen maken.”
Meerwaarde
Van Hofweegen hoopt dat werkgevers en kandidaten gaan inzien dat het hebben van autisme een carrière in de ICT niet in de weg hoeft te staan. Sterker nog, veel talenten met hoogfunctionerend autisme hebben een voorsprong op hun collega’s als het gaat om focus en ambitie om een ICT-vraagstuk op te lossen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat organisaties die een bewust neurodivers-beleid voeren, groeien in productiviteit, kwaliteit, innovatie en betrokkenheid van medewerkers. Kortom, ze zijn een meerwaarde voor de afdeling.