Wie heeft er een afstand tot de arbeidsmarkt?

Brainnet houdt zich voor verschillende klanten bezig met het werven en selecteren van kandidaten die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit zijn mensen voor wie het lastig is om in aanmerking te komen voor een reguliere baan. Hierbij denk je al snel aan mensen met een handicap of vluchtelingen. Bedrijven zijn over het algemeen al bekend met organisaties die deze mensen proberen te helpen. Denk aan bedrijven die vluchtelingen aannemen of het bekende Brownies&downieS. Maar het hebben van een afstand tot de arbeidsmarkt is niet beperkt tot deze twee groepen. Een afstand tot de arbeidsmarkt kan heel breed geïnterpreteerd worden. In dit artikel leggen we uit wanneer een groep een afstand tot de arbeidsmarkt heeft.
Doelgroepregister
Brainnet hecht veel waarde aan het inclusief ondernemen. Hierbij vindt Brainnet een match tussen een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wil inhuren en de doelgroepen die een baan zoeken. Hierbij gaan we onder andere uit van het doelgroepregister.
Het doelgroepregister is een register waarin mensen staan die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking – UWV
Het doelgroepregister wordt beheerd door het UWV. Je valt hieronder als je bijvoorbeeld niet zelfstandig het minimumloon kunt verdienen of een verminderde loonwaarde hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een Wajong uitkering of mensen die een beoordeling hebben gehad over hun arbeidsvermogen. Het doelgroepregister wordt vooral gebruikt door overheidsinstanties. Ook andere werkgevers kunnen mensen selecteren voor hun personeelsbestand op basis van het doelgroepregister.
De groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Val je onder een bepaalde doelgroep of heb je zelf aangegeven dat je in het register wil komen te staan en je voldoet aan de voorwaarden ervoor, dan kom je in het doelgroepregister. Dit zijn niet de enige mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hieronder staan een aantal doelgroepen die ook in het doelgroepregister staan en andere doelgroepen die moeilijker aan een reguliere baan komen.
Mensen met een langdurig ziekte of beperking
Iedereen kan ziek worden. Sommige mensen krijgen te maken met een chronische ziekte of bijvoorbeeld met kanker. Andere mensen hebben een beperking waardoor ze minder goed kunnen lopen of andere aanpassingen op hun werkplek nodig hebben. Zodra iemand een half jaar ziek is en de arts stelt vast dat de verwachting is dat die persoon minimaal 2 jaar nog niet kan werken (zonder hulp of aanpassingen) heeft die persoon een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dat moment maakt iemand vaak ook aanspraak op uitkeringen zoals bijvoorbeeld de WIA, Wajong en WAO.
-
WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)
Hier maakt iemand aanspraak op wanneer hij of zij minimaal 35% arbeidsongeschikt is verklaard. Hierin is er onderscheid tussen de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), een uitkering die beschikbaar wordt als iemand 2 jaar of langer ziek is maar in de toekomst wel kan werken, en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Deze uitkering is beschikbaar als iemand niet of nauwelijks kan werken en er een kleine kans is dat dit verbetert.
-
WAO (Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering)
Dit is een oudere wet voor mensen die voor 2004 ziek zijn geworden. Er is hier geen verschil in of iemand nog kan gaan werken in de toekomst. 15% arbeidsongeschikt was hierbij de eis.
-
Wajong
De Wajong is bedoeld voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of een handicap hebben. Hierdoor kunnen zij al vanaf jonge leeftijd niet zonder hulp of begeleiding werken of helemaal niet meer werken. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met een autistisch profiel of een lichamelijke handicap.
Langdurig werkloos
Soms verliest iemand zijn baan en kan om verschillende reden moeilijk een nieuwe baan vinden. Hoe langer iemand werkloos is, hoe moeilijker het wordt om een baan te vinden. Het gat in het cv moet verklaard worden en de markt blijft zich door ontwikkelen waardoor belangrijke ervaring wordt gemist. Daarnaast zakt de moed vaak in de schoenen: elk gesprek wordt alleen maar spannender.
56+ en werkloos
De oudere generatie heeft vaak meer moeite met het vinden van een baan omdat er door werkgevers wordt gekeken naar de tijd dat iemand nog succesvol kan zijn in de organisatie. Wanneer iemand tegen het pensioen aanzit, zijn de mogelijkheden en ambitie in de ogen van de werkgever minder. Dit hoeft uiteraard voor de persoon zelf niet zo te zijn.
Jonger dan 27 jaar en werkloos
Ook jongeren kunnen moeite hebben met het vinden van een baan. Dit kan voorkomen doordat iemand zijn of haar opleiding niet heeft afgerond, iemand een moeilijke jeugd heeft gehad of als diegene net is afgestudeerd of afgestudeerd is in een kansarm beroep.
Statushouder
Een statushouder is iemand die gevlucht is uit eigen land en hier een werk- en verblijfsvergunning heeft in Nederland. Voor deze groep is het vaak moeilijker om werk te vinden omdat ze de taal nog niet goed spreken of hun diploma’s hier niet bekend of geldig zijn.
Ex-gedetineerde
Als iemand gedetineerd is geweest en weer mee kan draaien in de maatschappij wil hij of zij vaak snel en baan vinden om het gewone leven weer op te pakken. Toch blijkt dit vaak in de praktijk lastiger dan voor mensen die niet gedetineerd zijn geweest.
Werk is voor iedereen
Kortom, een afstand tot de arbeidsmarkt kan voorkomen bij veel verschillende groepen. Oud en jong, uit Nederland, uit het buitenland, gezond, met een beperking, het kan ook iedereen overkomen. Wij geloven dat iedereen recht heeft op een mooie baan die meerwaarde creëert. In deze markt kunnen we iedereen gebruiken die wil werken dus laten we dan ook zorgen dat iedereen de kans krijgt.
Brainnet weet welke mogelijkheden en subsidieregelingen er voor werkgevers zijn. We werken samen met verschillende bureaus die specifieke kandidaten aanbieden en kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen aan opdrachten bij onze klanten. Meer weten of je inschrijven voor een mooie opdracht? Klik hier.