Een kijkje in de keuken bij recruitment: hoe vind je een nieuwe opdracht in 2021?

Recruitment is een belangrijke afdeling van Brainnet. Hier komen de aanvragen binnen en worden nieuwe kandidaten gevonden voor onze klanten. In dit interview stellen we Ewout en Sara aan jullie voor. Ewout de Vos is Teamleider Recruitment en Sara Latumahina werkt bijna twee jaar als Recruiter bij Brainnet. Zij bespreken hoe de coronacrisis invloed heeft op hun werk en wat jij als zelfstandig ondernemer of leverancier kan doen om andere kandidaten een stapje voor te zijn.
Ewout, hoe zou jij Sara als recruiter omschrijven?
“Sara kan de behoefte van onze klanten erg goed achterhalen. Waar zijn ze nou écht naar op zoek met deze aanvraag? Hierdoor kunnen wij als Brainnet uiteindelijk een duidelijke aanvraag uitzetten. Daarnaast is ze gericht op de toekomst en weet ze goed wat er speelt in de branche.”
Sara, hoe zie jij Ewout als Teamleider?
“Door de aanpak van Ewout zijn we echt een zelfsturend team geworden. Dat werkt prettig en daar worden we steeds beter in. Ewout heeft een ruime achtergrond bij detacheringsbureaus en kent onze klanten goed. Daarnaast is hij goed op de hoogte van wet- en regelgeving. Door zijn kennis kan hij ons als recruiters goed coachen.”
2020 is niet wat jullie van te voren verwacht hadden. Hoe verliep het begin van het jaar voor jullie als recruiters?
Sara: “In het begin merk je dat het spannend is. Klanten worden wat terughoudend en aanvragen worden toch ingetrokken. Maar na de eerste schok verliep het goed.
Ewout: “Wij zien dat klanten juist door deze situatie meer gebruik maken van Brainnet. Als zzp’er en leverancier kan je daar je voordeel mee doen.”
Hoe zijn jullie op de huidige omstandigheden ingesprongen?
Ewout: “Als ik kijk naar ons team is de onderlinge samenwerking erg belangrijk. We leggen de focus op het contact met ons leveranciersnetwerk en ondanks de perikelen van het thuiswerken zorgen we als team ervoor dat iedereen thuis beschikbaar is.”
Sara: “Ik heb de laatste maanden veel kennismakingsgesprekken. We zijn intensief gaan samenwerken met de leveranciers en zzp’ers en het contact is persoonlijker.”
Ewout: “Dat is inderdaad zo. Je zou het kunnen omschrijven als het werk van een ober. Als ober vraag je naar de behoefte van de klant. Als deze behoefte niet op het menu staat, dan ga je kijken wat je wel kan betekenen voor de klant. Als recruiters hebben wij met ons model, bij wijze van spreken, heel veel keukens tot onze beschikking om te voldoen aan elke wens van de klant. Zo kunnen we elk menu samenstellen. Op die manier kunnen wij altijd aanbieden wat de klant vraagt. En daar is een intensieve en goede samenwerking voor nodig.”
Zijn er ook positieve veranderingen ontstaan door de coronacrisis?
Sara: “Zzp’ers zoeken nu sneller contact met ons dan voorheen, wat ervoor zorgt dat het persoonlijk contact met zzp’ers is toegenomen. Daarnaast is, zoals ik al benoemde, de band met de leveranciers verbeterd. We kijken samen hoe we een succes kunnen vormen en hoe we oplossingen kunnen vinden voor de vraag van de klant. We zijn ons ervan bewust dat kandidaten meerdere opties hebben in deze tijd. Daarom moeten we sneller schakelen in samenspraak met de klant.”
Ewout: “Samen met de klant zorgen we voor een complete en inhoudelijke terugkoppeling naar de kandidaten. Dit om ervoor te zorgen dat kandidaten niet al verder gaan kijken of andere aanbiedingen krijgen waardoor wij te laat zijn. Dit is in principe geen verandering, we zijn er alleen intensiever mee bezig en besteden er nog meer aandacht aan dan voorheen.”
Wat kan je als kandidaat nu doen om sneller een geschikte opdracht te vinden?
Ewout: “Wij weten precies wat de klant wil en vragen die wens ook volledig uit. Op die manier stellen wij de aanvraag ook op, met zoveel mogelijk details.”
Sara: “Lees daarom de opdracht goed door, en reageer op opdrachten waarbij je voldoet aan de criteria. Bedenk ook dat je cv je visitekaartje is. Een LinkedIn link is niet voldoende, en een cv van 35 pagina’s is te veel. Door onvolledige cv’s kunnen we vaak niet beoordelen wat voor werkzaamheden er precies verricht zijn. Onze klanten hebben ook een voorkeur voor een CV en motivatie die toegespitst is op de vacature. ”
Ewout: “En begin alvast te zoeken naar een nieuwe opdracht voordat je huidige opdracht is geëindigd. Zo is de tijd tussen de twee opdrachten het kleinst.”
Ook als leverancier wil je dat jouw kandidaat aan de slag gaat bij de klant. Hoe vergroot je de kans dat jouw kandidaat wordt geselecteerd?
Sara: “Leveranciers mogen per aanvragen één kandidaat aanbieden. Wij hanteren deze regel omdat we écht alleen de beste kandidaten willen zien. Dit betekent dat leveranciers heel goed moeten bedenken wie zij op welke aanvraag aanbieden. Als je hier heel bewust mee om gaat, verhoogt dat uiteindelijk de kans op een plaatsing.“
Ewout: “Realiseer je dat op alle aanvragen de marktwerking van toepassing is. Scherp aanbieden is juist nu essentieel. Als leveranciers en zelfstandigen hier vooraf goed over nadenken, zal de kans op plaatsing groter zijn.“