pagina's
met ambitie - Mei 2020
een uitgave van: Brainnet

met ambitie

magazine voor eigentijds ondernemerschap Mei 2020
In dit magazine

Het kunstenaarsbestaan kent pieken en dalen

Het kunstenaarsbestaan kent pieken en dalen

Zelfstandig ondernemer Tamar Frank is beeldend kunstenaar. Zij maakt projecten voor musea en tentoonstellingsruimten en heeft twintig jaar ervaring in opdrachten in de openbare ruimte. Op welke manier profileert zij zich en hoe komt haar bedrijf Lightspace aan opdrachten?

Lightspace is online erg zichtbaar, de bijzondere projecten van Tamar Frank zijn ‘all over’ internet. Ze heeft een aanzienlijk netwerk opgebouwd in binnen- en buitenland. “Mijn eigen website is belangrijk, maar er zijn ook kunstbemiddelaars die met mijn portfolio rondlopen en voor mij lobbyen. Zij dragen kunstenaars voor specifieke kunstprojecten voor. Mijn eerste opdracht buiten Europa kreeg ik omdat een bemiddelaar mijn website had gezien.”

Als zzp’er doe je alles zelf

De kunst is een aparte beroepstak. Tamar werkt met lichtbedrijven en techneuten, bouwkundigen en een projectontwikkelaar als het om de openbare ruimte gaat. “In de bouw is kunst vaak geïntegreerd in de bouw. Per project huur ik mensen in, want het kunstenaarsbestaan is en blijft onzeker; het gaat met pieken en dalen. Als zzp’er moet je alles zelf doen, maar voor administratieve en juridische zaken ben ik lid van de Kunstenbond.”

Toverdoos geopend

Aan de Kunstacademie in Maastricht kon Tamar niet echt uit de voeten met schilderen. “Omdat ik met de kwast niet kon maken wat ik wilde, ging ik experimenteren met licht. Eerst plakte ik een heel raam vol met alles wat licht doorlaat. Daarna zette ik een soort kijkdoos in elkaar waarvan ik dia’s maakte die ik vervolgens projecteerde”, legt Tamar uit. “Toen zette ik de stap naar installaties in ruimtes op levensgrote schaal en ging het balletje rollen, want met licht zijn de mogelijkheden onuitputtelijk. Voor mijn gevoel had ik een toverdoos geopend.”

Na haar afstuderen kreeg Tamar al snel haar eerste opdrachten in de openbare ruimte. “Daar ligt mijn focus, ik maak groot ruimtelijk werk dat je niet kunt oppakken en aan de muur hangen. Mijn klanten zijn overheidsinstanties en de bedrijvensector. Voor overheidsgebouwen wordt een percentageregeling van het bouwbudget gehanteerd. De bedrijvensector kent de methode design en construct, waarbij de projectontwikkelaar meestal de opdrachtgever is. Nu de bouwwereld kunstenaars direct kan benaderen is die toegankelijker geworden.”

Buitenlandse Zaken

In opdracht van BAM heeft Tamar een kunstwerk gemaakt dat in de Passage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hangt: een lichtpaneel van acht meter hoog dat synchroon met de cycli van zon en maan van kleur verandert. Het werk is dag en nacht te bezichtigen. Een van haar projecten in Canada, vlakbij Ottawa, kreeg de tweede prijs in een lichtkunst-award. “Dat was voor een textiel triënnale. Ik maak veel installaties met draden die ik om de 2 cm span in grote ruimtes waardoor je een soort web krijgt. De draden geven licht in het donker door middel van een lichtprogramma dat eroverheen gaat en de ruimte transformeert.”

Crowdfunding

Vorig jaar publiceerde Tamar haar boek ’20 Jaar Lightspace’, een overzicht van haar werk. “Ik wilde dit boek heel graag maken, maar het was erg kostbaar. Het eerste geld heb ik met crowdfunding kunnen ophalen waardoor het haalbaar werd. Ik ben heel blij dat het gelukt is. Voor dit jaar ben ik bezig met plannen voor twee light festivals: Glow in Eindhoven en Amsterdam Light festival. Daarnaast werk ik aan de renovatie van een lichtkunstwerk dat sinds 2011 in Vancouver hangt. Na meerdere rondes werd ik geselecteerd uit tientallen kunstenaars over de hele wereld. Mijn kunstwerk hangt aan de twee torens aan van het gebouw”, vertelt ze met gepaste trots.

Lees meer

Column

En toen was daar in één keer corona...

En toen was daar in één keer corona...

Anne Meint Bouma, directie Brainnet

Net als alle ondernemers, waren wij net begonnen met het uitrollen van de plannen voor 2020. Ergens ver weg hadden we wel gehoord van ‘een virus’ maar we dachten allemaal dat het niet zo’n vaart zou lopen. En nu zitten we middenin de grootste wereldwijde pandemie sinds de Spaanse griep. Criticasters voorspellen dat we in een economische crisis terecht kunnen komen die groter is dan de crisis in de jaren ’30. Daar staan we dan...

Het moet wel de handelsmentaliteit zijn van Nederlanders die bijdraagt aan het feit dat na de eerste schok, waarbij het onderwijs en de horeca op slot gingen en we thuis gingen werken, we toch weer in beweging komen. Om nieuwe werkwijzen uit te vinden en op zoek te gaan naar een nieuw soort evenwicht. Ik ben onder de indruk van de creativiteit van ondernemers en van maatschappelijke initiatieven die er zijn om iets te doen voor anderen. 

Investeer juist nu in je netwerk

In deze bijzondere tijd missen we allemaal de interactie en de onderlinge dynamiek. We willen graag weer terug naar hoe het onderlinge contact was. Toch zijn er, ook in deze tijden, mogelijkheden. Ik denk dat het goed is dat elke ondernemer juist nu contacten intensiveert. Premier Rutte zei tijdens de persconferentie van 20 april: “We houden afstand van elkaar maar hebben wel oog voor elkaar.” Ik zou zeggen: investeer juist nu in je netwerk, verdiep het contact. Bel een rondje; vraag hoe het gaat en of je misschien iets kunt doen om te helpen. Maar denk ook aan het investeren in jezelf. Ga nu die opleiding volgen als je nu de middelen en de tijd hebt. Dat komt je straks ten goede. Kijk nog eens kritisch naar hoe je jezelf in de markt zet. Geef opnieuw woorden aan je toegevoegde waarde. Maar bovenal: heb oog en oor voor je dierbaren en blijf gezond.

Anne Meint Bouma, directeur Brainnet

Lees meer

Leiderschap in coronatijd

Leiderschap in coronatijd

Mensen werken thuis. Niemand klokt in en uit, de leidinggevende is niet aanwezig om te controleren of iedereen zijn werk doet en ondertussen rennen de kinderen door het huis en is de partner luidruchtig aan het bellen. Leidinggevenden staan voor een uitdagende taak. Hoe zorg je dat iedereen aan het werk blijft en dat de medewerkers gelukkig blijven? 

Bas Kodden (managementwetenschapper), Naomi Ellemers (sociale organisatiepsycholoog) en Berry Koeleman (coach) zijn experts op het gebied van leidinggeven. Zij gaan in gesprek over de uitdagingen die leidinggevenden hebben in de coronatijd. Wat moet een leidinggevende wel doen en wat vooral niet? Hoe blijven we verbonden, houden we vertrouwen in de medewerkers en onderling en hoe behouden we de controle ondanks dat de leidinggevende niet fysiek aanwezig is?

Lees meer

Lees meer

Werken als zzp'er in tijden van crisis

Werken als zzp'er in tijden van crisis

De één draait driedubbele overuren, voor de ander ligt het werk volkomen stil. Het zijn onzekere tijden en de zzp’ers in Nederland voelen de gevolgen in hun portemonnee. Hugo-Jan Ruts van Zipconomy doet onderzoek naar de impact van de crisis en de resultaten lopen erg uiteen. De zorg draait harder dan ooit maar een fysiotherapeut zit zonder werk thuis. De overheid probeert te helpen en biedt steun aan zzp’ers die geraakt zijn, maar niet elke zzp’er wil of hoeft deze steun aan te pakken.

Zzp’ers Ellen van Dieren (eigenaar van Recruitment Trainer) en Maartje Rammeloo (operazangeres) zitten beiden zonder werk. Ellen van Dieren probeert ondanks de beperkende maatregelen en het teruglopende werk toch op een creatieve (online) manier haar werkzaamheden door te zetten terwijl Maartje Rammeloo als operazangeres de belangrijkste maanden van het jaar aan inkomen moet missen.

Lees meer

Lees meer

Hoe zzp'ers denken over overheidssteun?

Hoe zzp'ers denken over overheidssteun?

Zipconomy doet onderzoek naar de effecten van de coronacrisis op een specifieke groep zzp’ers: de ZP’ers, oftewel zelfstandig professionals. Zzp’ers hebben vaak een hoge opleiding en bieden diensten (persoonlijke arbeid) aan bedrijven of (semi) overheden. 40% procent van de zzp’ers vallen onder deze categorie.

Uit het onderzoek blijk dat vooral de zzp’ers die meerdere korte opdrachten uitvoeren minder werk hebben. De interim professionals, de Zzp’ers met 1 of 2 langlopende opdrachten, hebben minder last van de coronacrisis en kunnen vaak nog aan het werk blijven. Ook tegen de overheidssteun wordt verdeeld aangekeken. Meer dan de helft van de zzp’ers is het eens met de overheidssteun en een gedeelte hiervan zegt hier ook gebruik van te maken. Een kleine groep geeft aan dat de steun niet bij het ondernemerschap hoort of juist dat het niet voldoende steun is. Vanwege de verschillende tarieven en inkomens is de opgebouwde buffer ook voor elke zzp’ers anders en heeft de één het harder nodig dan de ander.

Lees verder

Lees meer

9 jaar werken bij de Landmacht; het vormt je wel!

9 jaar werken bij de Landmacht; het vormt je wel!

Wat heb je aan een oud-militair in het bedrijfsleven? Directeur Brainnet Christoph van der Stelt, werkte in totaal 9 jaar bij De Koninklijke Landmacht. Hij vertelt: “Beroepsmilitairen werken vaak onder bijzondere omstandigheden. De opdrachten zijn divers en spelen zich vaak af in complexe omgevingen en in een aantal gevallen in het hoogste geweldsspectrum. Zowel mentaal als fysiek wordt er veel gevraagd. ‘Running the extra mile’ als het nodig is, zit er bij iedereen in.”

Ben je in staat om jouw belang ondergeschikt te maken aan het doel en/of je team?

“Al snel leer je bij defensie dat de opdracht centraal staat en dat je daar als (team)leider verantwoordelijkheid voor dient te nemen. Hand in hand met het belang van het doel gaat het groepsbelang. Eén is geen! Je hebt elkaar nodig en je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen. Dat is in het (veld)werk vanzelfsprekend en in sommige gevallen van levensbelang. Binnen je groep heb je niets aan ‘haantjes’ of mensen die steeds individueel het succes opeisen. Jezelf ondergeschikt maken aan het doel en/of je team is een van de waardevolle lessen die ik mee heb genomen in mijn werk in het bedrijfsleven”, vervolgt Christoph.

Onder hoge mentale druk en fysiek zware omstandigheden werken vormt je

“Ik begon op negentienjarige leeftijd bij De Koninklijke Landmacht. Dit was geen dienstplicht, maar een zeer bewuste keuze. Tijdens deze tijd werd ik onder meer uitgezonden naar Bosnië. Als beroepsmilitair leer je om in stressvolle situaties onder hoge mentale druk en fysiek zware omstandigheden te werken. Dat vormt je en laat je ervaren waar jijzelf toe in staat bent, maar ook anderen en heel het team. De waardevolle lessen die ik heb geleerd, heb ik na mijn diensttijd nog zeer regelmatig toegepast en ja, ook binnen Brainnet. Collega’s moeten af en toe wel glimlachen (of niet) om de militaire termen die ik gebruik.”

Smoel op terrein hebben

“Ik ben van mening dat wat je ook doet, je je bewust moet zijn van je omgeving. Of het nu de klantomgeving of een afdeling binnen Brainnet is. Het is belangrijk dat je je bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Iedere (oud)militair die dit leest, zal denken: ‘Zorg dat je smoel op het terrein hebt’. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk aan het toeval overlaat. ‘Smoel op het terrein hebben’ is typisch jargon binnen de Landmacht waarbij iedereen direct weet wat er wordt bedoeld en het belang daadwerkelijk begrijpt. Er zijn collega’s binnen Brainnet die inmiddels heel goed begrijpen wat ik bedoel als ik dit roep.”

Je kunt niet ‘polderen’

“De hiërarchie binnen De Koninklijke Landmacht is heel duidelijk. Je leert leidinggeven, maar ook ‘ontvangen’. Het team moet op je kunnen vertrouwen en jij moet vertrouwen op het team. Je moet elkaar dus echt (leren) kennen. Daarbij is het belangrijk dat iedereen, ook leidinggevenden, steeds iets toe kan voegen aan het team. Binnen de groep heb je duidelijke afspraken, ‘hygiëne-factoren’. Een ieder wordt of is opgeleid voor zijn specifieke taak en verantwoordelijkheid. Dit geeft een zeker comfort. Je weet dat wanneer je in een bijzondere situatie terechtkomt, je kunt vertrouwen op het team. Als de druk en de complexiteit toenemen kun je niet ‘polderen’. Ook dat is iets wat ik bespreek met teamleiders; het gaat erom dat je elkaar leert vertrouwen. Dat kan alleen als je samen het doel scherp voor ogen hebt, goede afspraken hebt gemaakt, elkaar houdt aan de afspraken en elkaar aanspreekt. Gezamenlijke taal en communicatie zijn uitermate belangrijk, net zo goed dat je elkaar helpt en voor elkaar door het vuur gaat.”

Wat is de staat van paraatheid van jouw team?

“Soms hoor en zie ik mensen die veel in het werk stellen om de eigen rol als belangrijk te positioneren en constant successen claimen. Dit type praat ook veel in de ‘ik-vorm’. Dan gaan bij mij de nekharen overeind staan. ‘IBOB: Ik Ben Ook Belangrijk’, denk ik dan. Omgekeerd word ik gelukkig van mensen die praten in ‘wij’ (samen) en ‘zij’ (het team). Het klinkt allemaal heel logisch, maar ik heb gemerkt dat dat in het bedrijfsleven nog niet zo vanzelfsprekend is. Als je niet zeker bent van je positie en twijfelt aan jouw toegevoegde waarde en mensen om je heen hebt die beter zijn dan jij, dan kan het misschien wel je baan kosten?”

Een heldere opdracht en vertrouwen

“Hoe ziet jouw team eruit, wat is ieders toegevoegde waarde? Wat is jouw toegevoegde waarde, wie is je second in command en waarom? Wat wil je nog trainen, is je team weerbaar? Maar het allerbelangrijkst: is de opdracht voor ieder individu helder en is het vertrouwen er? Ik ben ervan overtuigd dat dit verplichte kost is om te bespreken met teamleiders. Als militair word je allemaal hetzelfde getraind, volgens duidelijke methodieken. Het helpt enorm als je met elkaar vooruit wil en dezelfde focus hebt. Het vormen van een team dat elkaar volledig vertrouwt, vergt zeker iets van leidinggevenden en directie. Geef een duidelijk mandaat! Laat mensen opereren in een omgeving waarin ze kunnen en mogen handelen. Ieder op zijn of haar niveau, horend bij zijn of haar takenpakket. Creëer een omgeving waarin mensen kunnen leren (train). Creëer een omgeving waarin mensen worden uitgedaagd (fight), creëer een omgeving waarin wordt geëvalueerd (debrief) en zorg voor borging (lessons learned). Wij zien het als directie binnen Brainnet als onze verantwoordelijkheid om iedere dag te faciliteren in een omgeving die er toe doet. Ik zie mijn diensttijd daarbij als een zeer waardevolle ervaring en een aanvulling op mijn toolbox. Ik heb gezien en ervaren dat het werkt.”

Lees meer

Eerdere edities

Met ambitie is het digitale magazine voor HR-professionals, inkopers, directies en zelfstandig professionals. Ontdek de wereld van flexibele schillen en ambitieuze ondernemers.

aanmelden voor met ambitie bekijk alle magazines