pagina's
met ambitie - November 2019
een uitgave van: Brainnet

met ambitie

magazine voor eigentijds ondernemerschap November 2019
In dit magazine

Ondernemer en schaatser Michiel Wienese kiest zijn eigen pad

Ondernemer en schaatser Michiel Wienese kiest zijn eigen pad Michiel Wienese, ondernemer

Vier dagen per week werkt Michiel Wienese als zzp’er in de bouw. Hij verifieert en valideert deelcontracten van energieprojecten, dat gaat over hoge contracteisen en enorme bedragen. “Via Movares werkte ik drie jaar voor de Gemeente Rotterdam aan de Hoekse Lijn, de metrolijn die sinds oktober dagelijks 26.000 reizigers vervoert tussen Rotterdam en Hoek van Holland en nu via bureau Essentium bij ENGIE voor een stadsverwarming-hub van Vattenfall", vertelt Michiel. Maar dat is lang niet alles waar hij zijn energie in stopt. Met zijn andere bedrijf Skate for You organiseert Michiel schaatsclinics waar relaties van Brainnet ook aan mee kunnen doen!

Sinds 2006 koppelt Michiels sportmarketingbedrijf Skate for You schaatstalent aan sponsoren. “Voor adviesbureau APPM heb ik een schaatsteam opgezet”, vertelt hij. “Met een jaarlijks budget van € 250.000 coachten we schaatsers naar de top en konden bijvoorbeeld Ronald en Michel Mulder doorbreken. Daarnaast heb ik team 1nP opgericht voor een dienstverlener in de geestelijke gezondheidszorg. In dat team werden schaatsers als Irene Schouten, die waarschijnlijk naar de Olympische Spelen gaat en Hein Otterspeer opgenomen. Van 2010 tot 2013 haalden ze met hun blauwwitte pakken alle tv-uitzendingen.” Michiel is nog altijd trots op team 1nP, dat met een minimaal budget toch de Olympische Spelen wist te bereiken en een zilveren medaille won. “Als de kans zich weer voordoet, richten we wat mij betreft zo weer een internationaal scorend team op. Wellicht wel voor een internationale maatschappij zoals Vattenfall. Skate For You wil er ook voor het mondiale schaatsen zijn dus wellicht een Nederlands-Zweeds team.”

Schaatsclinics

Met Skate for You geeft Michiel ook schaatsclinics en slaat de brug tussen schaatsprofessional en professional in het bedrijfsleven. Wekelijks houdt hij een belrondje om vooral techgiganten te benaderen voor zijn clinics. “Tijdens een clinic ervaar je hoe ontspannend schaatsen kan zijn na een hectische werkweek. Even geen geluid om je heen en je terugtrekken in je eigen bubbel. Schaatstalenten komen er hun eigen verhaal vertellen. Vorig jaar was dat een schaatser die een ernstige blessure opliep maar toch de schaatstop probeert te behalen, maar het kan ook iemand zijn die vertelt over zijn doorbraak en eerste worldcupervaring. De deelnemers doen allerlei oefeningen in hun eigen categorie: expert, gevorderd of beginner. Na afloop wordt op de ijsbaan een groepsfoto gemaakt en eten we met elkaar.”

Schaatsclinic voor relaties van Brainnet

Ondernemerschap

“Voor mij betekent ondernemerschap dat ik zelf mijn uren invul en mijn eigen pad kan kiezen. Iedere dag biedt afwisseling. Dat niet alles samen kan op het allerhoogste niveau, confronteert Michiel met een koerswijziging: nu mijn bedrijf in een groeifase zit, zou ik wat meer moeten delegeren, ik heb namelijk zelf dit jaar ook sportieve ambities dus ben spaarzaam met tijd. Langebaanschaatser Mark Ooijevaar helpt mij met de clinics en zou die prima zelfstandig kunnen organiseren zodat ik me meer kan richten op klantenwerving. Michiel probeert alleen projecten aan te pakken waarvan hij veel energie krijgt. Dat het meestal met schaatsen te maken heeft, is niet toevallig: vorig jaar werd hij bij het WK Masters in Baselga wereldkampioen Allround in leeftijdsklasse 35-40 jaar.

Werken vs. sporten

“Dit seizoen ga ik me richten op het WK Sprint in Calgary, februari 2020. Dat zijn 2 x 2 afstanden, de 500 en 1000 meter worden dubbel gereden. Het wordt de afsluiter van mijn schaatscarrière, het kost me zoveel tijd om de sport te combineren met mijn werk als zzp’er. Ik train nu vijf dagen per week; afgelopen zomer heb ik zelfs tijdelijk geen werk aangenomen om fulltime te kunnen trainen. Ik heb geschaatst op zomerijs in Thialf, geskeelerd, veel krachttraining gedaan en gefietst. Door afwisselend 100 en 200 km per dag te fietsen gedurende enkele weken heb ik een flinke conditiesprong gemaakt. Voor Calgary heb ik twee sponsoren kunnen werven: projectbeheerser Essentium en Watt Cycling dat allerlei sporttesten met mij doet.” Twee jaar geleden zijn dezelfde testen gedaan; Michiel heeft nu op zijn 40ste een verbetering van 15% in zuurstofopname en 7% meer vermogen. Dus eigenlijk is hij de laatste twee jaar jonger geworden.

Olympisch kampioen

Dat Michiel zo fanatiek sport, heeft alles te maken met zijn vader Jan die in 1968 olympisch kampioen roeien werd met zijn eenmansboot. Zijn tweede sport was schaatsen, wat de eerste sport werd van enig kind Michiel. “Mijn vader is 78 en sport nog steeds. Vorig jaar, 50 jaar na zijn gouden medaille, was er een grote happening bij de roeivereniging in Amsterdam. Op het podium zette hij niet zichzelf centraal, maar vertelde hij hoe trots hij is op mijn succes. Dat was wel heel leuk.” Of Michiel naar Calgary gaat, hangt af van het aantal startplaatsen dat Nederland krijgt en natuurlijk van de concurrentie. Alleen amateurs mogen meedoen, maar voormalig betaald professionals kunnen ook deelnemen. “Ik hoop niet dat Mark Tuitert opeens denkt, laat ik nog eens voor Nederland uitkomen.”

Schaatsclinic; doe mee!

Lees meer

Column

Nee, we gaan niet met 1,3 miljoen zzp'ers naar het Malieveld

Nee, we gaan niet met 1,3 miljoen zzp'ers naar het Malieveld

Anne Meint Bouma, directie Brainnet

Eerlijk gezegd heb ik de afgelopen periode best sympathie kunnen opbrengen voor het protest van de boeren en bouwvakkers. Alle onduidelijkheid rondom het stikstofbeleid leidde tot veel onvrede. En dat is denk ik voor een groot deel terecht, want door dit stikstofbeleid kunnen zowel boeren als bouwvakkers simpelweg hun werk niet doen. Duizenden veehouderijen, akkerbouwers, maar ook bedrijventerreinen en woonwijken: 18.000 projecten worden geraakt door de stikstofuitspraak van de Raad van State, zo valt te lezen in het NRC. Zolang er onduidelijkheid bestaat, is er een impasse.

Onduidelijkheid is een voedingsbodem voor onrust en onvrede. Een van de primaire behoeftes van mensen is zekerheid en duidelijkheid. Dat geldt voor individuen, teams en organisaties, zowel in Nederland als wereldwijd. Als iemand bedreigd wordt in zijn zekerheden roept dat tal van negatieve gevoelens en emoties op. Logisch dat de boeren en bouwvakkers massaal naar Den Haag trokken op zoek naar antwoorden, op zoek naar duidelijkheid en zekerheid.

Onzeker

Onzeker is het ook al jaren in de wereld van flexibele arbeid. De VAR-verklaring zou plaatsmaken voor de Beschikking Geen Loonheffingen. Het leek erop dat de Belastingdienst deze administratie niet aan zou kunnen, daarom kwam de Wet DBA. En we wachten op een opvolger van deze wet. Wat de gevolgen van de Wet DBA zijn, is van meet af aan onduidelijk geweest. En ook de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is, zo blijkt uit onderzoek, volgens het overgrote deel van werkgevers onduidelijk. Bovendien zou het de kloof tussen vast en flex vergroten.

Resultaten Commissie Regulering van werk

Nee, ik zal hier zeker niet oproepen om met 1,3 miljoen zzp’ers met leasauto’s, busjes, fietsen of anderszins de wegen in Nederland te blokkeren of massaal naar het Malieveld in Den Haag te trekken. Maar het zou wel echt fantastisch zijn als er vanuit dit kabinet meer duidelijkheid komt. Van onduidelijkheid krijgen mensen stress. Niet alleen de zzp’ers maar ook hun opdrachtgevers. Onduidelijkheid werkt verlammend, vertraagt onze economie of legt deze helemaal stil. En dan te weten dat berekeningen laten zien dat zzp'ers jaarlijks 5,7 miljard euro bijdragen aan de economie. Ik kijk reikhalzend uit naar de resultaten van de Commissie Regulering van werk. Deze onafhankelijke commissie onder leiding van Hans Borstlap, onderzoekt op verzoek van het kabinet of de regels die gelden rondom het verrichten van werk nog passen bij de manier waarop we werken, nu en in de toekomst. De commissie had een streefdatum van 1 november 2019 om te komen met een advies. Deze datum is inmiddels verplaatst naar februari 2020. Tot die tijd gaan 1,3 miljoen zzp'ers aan het werk: waarde toevoegen, oplossen, innoveren en geld verdienen.

Christoph van der Stelt, directeur Brainnet

Lees meer

Wat maakt dat een planning echt werkt?

Wat maakt dat een planning echt werkt? Frank Sipkes, bouwkundige

Bouwkundige Frank Sipkes besloot in 2011 voor zichzelf te beginnen. Dat was een slechte timing, want de flexibele schil ging er bij veel bedrijven juist uit. Een groot planningsbureau wilde hem wel detacheren. “Planning?”, dacht Frank, maar hij is het wel gaan doen om zijn kansen op werk te vergroten. Zijn eigen bedrijf in planningsmanagement voor bouw en infra 7Scope groeit inmiddels hard.

“Ik ben blij met de beslissing om zzp’er te worden. Daardoor heb ik mooie projecten kunnen doen en me veel sneller kunnen ontwikkelen. Er zit wel een keerzijde aan: onzekerheid over nieuwe projecten en afhankelijkheid van je gezondheid. Als je je brood in 32 uur kunt verdienen is dat mooi. Die andere 8 uur gaan naar acquisitie, website, administratie. En ontwikkeling, want net dat stukje meer doen is een aanrader voor zzp’ers. En zoek elkaar op; je kunt kracht halen uit anderen.”

Op veel fronten is Frank actief: technisch, organisatorisch en adviserend naar de directie. Daarom vindt hij het vak zo leuk. Door zijn achtergrond als bouwkundige wist Frank wel wat van planning, maar wat maakt dat een planning werkt en echt voorspellend is? “Na veel grote projecten werd mij duidelijk dat er maar één knop is waaraan je kunt draaien: de organisatie. Als je achterloopt, moet er iets in de organisatie veranderen: mensen erbij, of zaken uitbesteden. Dat was een eyeopener.”

Eerst het proces aanpakken

Zijn laatst afgeronde grote project was de Noorderlijn in Antwerpen: de aanleg van 9 km tramlijn, een ondergrondse parking en een tunnel onder de Leien plus de reconstructie van 3 km ringweg en het ondergrondse tramstation Operaplein. Toen Frank daar kwam, keek men tegen een enorme achterstand aan van een jaar. “Het project was niet onder controle en mij werd gevraagd om als consultant en integraal planner een effectief planningsmanagement op te zetten. Ik kwam erachter dat niet de planning, maar het proces belangrijk is. Eerst heb ik het proces op orde gebracht, waarna er als vanzelf een goede planning ontstond. Een vaste planning heeft geen zin, want de werkelijkheid verandert steeds.”

Live plannen

De computer mag de planning niet domineren, vindt Frank. Lean plannen betrekt de mensen die het werk uitvoeren erbij en door hun expertise wordt de planning effectiever. “De opvolger noem ik live plannen, wij verwerken de voortgang live op de beamer in het planningsoverleg”, zegt Frank. “Laat de mensen die ermee werken voelen dat het hún planning is. Als iemand een achterstand rapporteert op een taak, ziet hij de taken die daaraan gekoppeld zijn allemaal naar achteren schuiven. Door dat live te doen, voelen mensen eigenaarschap en denken niet, o dat is de planning van de planner en wij gaan gewoon onze eigen gang.”

Bedreigingen

“Je kunt een planning even snel aanpassen zodat het allemaal weer past, maar als je juist de verschuivingen en bedreigingen laat zien, kunnen er beheersmaatregelen worden genomen. Dat levert de opdrachtgever een behoorlijke kostenbesparing op en geeft de medewerkers houvast. De discussie gaat dan alleen nog over probleemoplossing. Een planner van Scope7 houdt zich ook actief bezig met de sfeer binnen een team en legt verantwoordelijkheden op de juiste plek. Vingerwijzen als er een fout is gemaakt leidt tot niets, probeer liever de problemen van een ander te begrijpen want je eigen problemen ken je wel. We maken allemaal fouten, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Als we weten wat er fout gaat, kunnen we daarmee verder.”

Kracht halen uit anderen

Het meest trots is Frank op de Noorderlijn Antwerpen, de dubbeldeks tunnel in Maastricht en zijn aandeel in OpenIJ, de nieuwe zeesluis in IJmuiden. “En ik heb de planning gemaakt voor de winnende tender voor een deel van de Rondweg Antwerpen, dat project is nu in uitvoering. Bij OpenIJ werd ik na een jaar weggestuurd. Dat was niet leuk, maar uiteindelijk heb ik daar heel veel van geleerd. Na een coachingstraject ben ik er sterker uitgekomen.”

Lees meer

Kom inspiratie opdoen bij Bites & Brainnet

Kom inspiratie opdoen bij Bites & Brainnet

Vind jij het leuk en nuttig om je netwerk uit te breiden en wil je je uitstraling op LinkedIn verbeteren? Brainnet nodigt je van harte uit voor Bites & Brainnet.

Tijdens Bites & Brainnet heb je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden door andere zzp’ers te ontmoeten en kennis te maken met de recruiters. We hebben een interessante gastspreker uitgenodigd, die uitlegt hoe je je LinkedIn-profiel beter vindbaar maakt voor nieuwe opdrachtgevers. Ook kun je een professionele profielfoto voor LinkedIn laten maken! Dit alles uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje.

Deelname aan dit event is voor jou geheel kosteloos.

Bites & Brainnet, 28 januari 2020

Programma

17:30 - 18:30 uur Inloop met hapje, drankje, fotoshoot en netwerken  
18:30 uur Start programma - opening Brainnet  
18:45 - 19:30 uur Social selling via LinkedIn door Elton Backx  
19:30 - 20:00 uur Borrel, netwerken, kennismaken recruiters, fotoshoot  

Locatie

Kantoor van Brainnet, gevestigd in Nieuwegein (Marconibaan 1a).

Aanmelden

We ontmoeten je graag op 28 januari.

Meld je snel aan!

Lees meer

2020: heb jij al een businessplan?

Tips voor de zzp'er

Een businessplan is niet alleen nuttig voor grote ondernemingen. Het kan ook kleinere bedrijven en zzp’ers antwoorden opleveren op een aantal belangrijke vragen. Dat geldt zeker voor de startende ondernemer, maar ook als je bedrijf al wat langer bestaat is het verstandig om je businessplan regelmatig aan te scherpen. Ook als je het nieuwe jaar in gaat, helpt een businessplan bij het bereiken van je doelstellingen.

Het schrijven of herzien van een businessplan zorgt ervoor dat je goed nadenkt over je bedrijf en de producten of diensten die je levert. Voordat je een product of dienst in de markt zet, wil je weten of er wel behoefte aan is, hoe groot de marktpotentie is en of het bedrijf winstgevend kan worden. Is je product al op de markt, dan wil je de bewegingen van de markt in de gaten houden. Zijn er nieuwkomers, krijg je te maken met nieuwe technologieën of veranderde wet- en regelgeving? Allemaal zaken die gevolgen kunnen hebben voor jouw product of dienst.

In een businessplan beantwoord je in elk geval de volgende belangrijke vragen:

  1. Hoe kom ik aan klanten?
  2. Op welke doelgroep richt ik me?
  3. Zitten mijn klanten op mijn product te wachten?
  4. Welke prijs kan ik vragen?
  5. Hoe ziet mijn financiële positie eruit, is een investeerder nodig?
  6. Hoe wordt mijn bedrijf winstgevend?
  7. Waar wil ik over 5 jaar staan?

Marketingplan

Als onderdeel van je ondernemersplan doe je marktonderzoek naar de kenmerken van je doelgroep en je concurrenten. Deze informatie kun je goed gebruiken om je te onderscheiden. In een marketingplan omschrijf je op welke manier je potentiële klanten wilt bereiken en hoe je jouw bedrijf zichtbaar maakt, bijvoorbeeld via sociale media en een eigen website.

Elevator pitch

Heb je een investeerder nodig om je plannen te verwezenlijken? Presenteer je businessplan met een elevatorpitch. Kom met een krachtig verhaal snel en doeltreffend tot de kern. Oefen je verhaal!

Wat is mijn voorstel?

  1. Waarom is het een goed voorstel?
  2. Wat zijn de unieke eigenschappen van mijn product of dienst?
  3. Wat kost het en wat levert het op?
Lees meer

Doe mee aan de schaatsclinic van Skate for You!

Haal je ijzers maar uit het vet want op 6 februari 2020 organiseert Skate for you een schaatsclinic exclusief voor relaties van Brainnet. Jij kunt daar kosteloos aan deelnemen. Tijdens de clinic zijn vijf trainers aanwezig waaronder langeafstand specialisten Mark Ooijevaar en Michiel Wienese. Of je nu beginner bent of gevorderd, iedereen krijgt op zijn of haar niveau de juiste tips en technieken bijgebracht.

De clinics voor beginners en gevorderden worden op 6 februari 2020 op de Vechtsebanen in Utrecht gegeven van 16:30 – 17:45 uur. Je krijgt entree tot de baan en les van de toppers van Nederland!

Met de geleerde fijne kneepjes van de schaatstechniek, beleef je daarna urenlang schaatsplezier!

Trainers

In totaal zijn er vijf trainers waaronder Mark Ooijevaar en Michiel Wienese.

Mark Ooijevaar is Nederlands langebaanschaatser. Hij is zelfs top 8 geëindigd op het WK Afstanden. Michiel Wienese is zijn manager en werd zelf in 2018 wereldkampioen allround bij de veteranen categorie 35-40 jaar.

Datum: 6 februari 2020
Tijd: 16:30-17:45 uur
Locatie: Vechtsebanen, Mississippidreef 151, Utrecht.

Aanmelden

Meer weten?

Kijk in de aanloop naar een clinic en voor ander sponsornieuws:
facebook.com/allaboutworldsbestspeedskaters/

Lees meer

Versobering zelfstandigenaftrek

Tips voor de zzp'er

Als het aan het kabinet ligt, wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren teruggebracht tot een aftrekpost van €5.000. Dit betekent dat de zelfstandigenaftrek uitkomt op circa tweederde van het huidige niveau. Deze vermindering zal veel zzp’ers raken.

Reden voor de versobering van de zelfstandigenaftrek is dat het kabinet de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner wil maken. De memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Belastingplan 2020 spreekt immers van “het aanzienlijke verschil in de fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen”.

Vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek in negen jaarlijkse stappen verminderd -in 2020 met €280 en de acht daaropvolgende jaren telkens met €250- tot uiteindelijk €5.000.

Aftrekbeperking voor zzp’ers vanaf 2020

Het toptarief inkomstenbelasting komt in 2020 op 49,5%. Dat betekent echter niet automatisch dat aftrekposten ook tegen datzelfde hoge tarief verzilverd kunnen worden. Er gaat namelijk een aftrekbeperking gelden die ook de zzp’er zal gaan treffen. Zzp’ers die nu hun aftrekposten tegen het toptarief (belastbaar inkomen van meer dan € 68.507) kunnen verrekenen, krijgen met deze beperking te maken. De navolgende aftrekposten zullen in 2020 nog maar aftrekbaar zijn tegen maximaal 46%. Het gaat voor de zzp’er om de volgende aftrekposten:

  • zelfstandigenaftrek;
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk;
  • meewerkaftrek;
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid;
  • stakingsaftrek;
  • mkb-winstvrijstelling.

De komende jaren zal het maximale aftrektarief overigens nog verder worden verlaagd.

Lees meer

Eerdere edities

Met ambitie is het digitale magazine voor HR-professionals, inkopers, directies en zelfstandig professionals. Ontdek de wereld van flexibele schillen en ambitieuze ondernemers.

aanmelden voor met ambitie bekijk alle magazines