"Bevlogenheid zit in ons DNA"

Wat 20 jaar geleden begon als een middengolfzender met een vestiging in een woonhuis in centrum Amsterdam is uitgegroeid tot een grote en volwaardige nieuwszender. “Sinds we tien jaar geleden onderdeel werden van FD Mediagroep zijn we enorm gegroeid. Ik ben ontzettend trots op het merk BNR en de ploeg mensen die we hebben die elkaar door dik en dun steunt. Wij werken echt vanuit ons hart.” Een gesprek over ondernemerschap met Sjors Fröhlich, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio.
Sjors Fröhlich, voormalig presentator bij de NCRV en NOS (waaronder Langs de Lijn, Cappuccino, Stand.nl en Radio Tour de France) kwam in 2013 terecht bij BNR. “Een mooi nieuw avontuur. Ik ben eindverantwoordelijk voor de inhoud van de programma’s op de zender, voor de site en events. Daarnaast stuur ik de medewerkers aan en ben ik betrokken bij de financiële kant van deze zender. Want, hoewel wij een nieuwszender zijn, moeten we wel zorgen voor voldoende adverteerders om BNR draaiende te houden. En dat is een behoorlijke klus. Adverteerders zijn heel grillig. Dat betekent dat we hard moeten werken en met interessante deals moeten komen voor de adverteerder. Tegelijk is het van cruciaal belang dat we onafhankelijk nieuws maken. Dat is echt absolute topprioriteit.”
Nieuws maken is arbeidsintensief
“Als het je om het geld te doen is, dan kun je beter geen nieuwszender beginnen”, stelt Sjors. “Nieuws maken is arbeidsintensief, je hebt onder andere redacteuren nodig, presentatoren, technische mensen, en planners. Er zijn veel mensen bij betrokken. Tegelijk proberen we onszelf zo efficiënt mogelijk te organiseren. Hier werken ongeveer 70 mensen in vaste dienst en daarnaast werken we samen met 40 tot 50 freelancers. De meeste freelancers doen naast het werk dat ze doen voor BNR heel andere dingen. De een heeft een theaterbedrijf, de ander is redacteur voor het NRC, weer een ander werkt als dagvoorzitter.”
Soms moeten we mensen afremmen
Mensen van verschillende pluimage maar allemaal met een sterke bindende factor, dat is BNR. “Iedereen wil graag goede radio maken, speuren naar nieuwswaardige onderwerpen. En als er dan iets ernstigs gebeurt, zoals de aanslagen in Parijs, dan komen mensen spontaan op de redactie. Het verantwoordelijkheidsgevoel om samen het beste nieuws te brengen is enorm. Motiveringsprogramma’s of nadenken hoe we mensen aan ons kunnen binden, dat kennen we hier niet. Eerder moeten we mensen coachen om beter met hun tijd om te gaan en ze af en toe afremmen. Tegelijk realiseer ik mij dat we ook heel veel van mensen vragen. Zo zijn we heel druk met het inrichten van een podcast, daar staat nu nog geen echte omzet tegenover en moeten we dus ontwikkelen binnen onze huidige bezetting. De energie die het geeft als dingen lukken zoals we voor ogen hebben, werkt aanstekelijk. We willen vooroplopen wat betreft innovatie, nieuwe vormen van radio maken en onze luisterdichtheid vergroten. Daar gaan we voor.”
Hangende pootjesclub
“Bevlogenheid zit in ons DNA”, meent Sjors. “Het is inspirerend om te zien hoe collega’s leuke dingen organiseren, zoals teamuitjes en bijvoorbeeld een muziekquiz. Natuurlijk gaan mensen ook hier weleens weg, dan kiezen ze voor een grotere nieuwszender bijvoorbeeld. Toch valt op dat sommigen na 2 of 3 jaar toch weer terugkeren. We hebben hier een ‘hangende pootjes club’. Waar dat geheim in zit? Misschien is het omdat we een mega platte organisatie zijn. Iedereen kent iedereen. Er kan hier veel. Als een collega iets leuks bedenkt en we voelen ervoor, dan gaan we ermee aan de slag. Het motto van onze programma’s en manier van werken is: lef & lucht. Met lef willen we het randje opzoeken, lucht betekent niet alles dichtspijkeren maar af en toe een glimlach veroorzaken. We willen optimistische radio maken, hoe ernstig de dingen ook zijn in de wereld, we richten onze blik naar voren. We gaan uit van onze eigen kracht en dat is fantastisch.